ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ –ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Η MaLou Art Consulting & Gallery από την 1η Οκτωβρίου ξεκινάει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα επιμόρφωσης και προσωπικής ανάπτυξης για ενήλικες με τίτλο «Μια άλλη πραγματικότητα – αλγόριθμος της ανθρώπινης ευτυχίας».

Δημιουργούμε μια άλλη πραγματικότητα στην οποία θα νιώθουμε ευτυχισμένοι, ισορροπημένοι και γεμάτοι. Και να γιατί.

Η δημιουργική δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει ευχαρίστηση, νόημα και ευτυχία στον άνθρωπο. Κάθε μορφή δημιουργικότητας δίνει ενέργεια, αποσυμπιέζει από την ένταση, βοηθάει να απαλλαγούμε από αρνητικές σκέψεις. Οι εικαστικές και μουσικές δραστηριότητες είναι αποδεδειγμένο μέσα από κλινικές μελέτες ότι βελτιώνουν την ψυχική και σωματική υγεία καθώς και το ευ ζειν.

Στις ομάδες μας «Μια άλλη πραγματικότητα» μπορείτε να ασχοληθείτε με:

α).  Ζωγραφική

Τι μπορεί να προσφέρει η ζωγραφική;

  1. Καταρχήν είναι πολύ ευχάριστη δραστηριότητα. Όταν ζωγραφίζετε, βυθίζεστε σε έναν άλλο κόσμο – ένα κόσμο γραμμών, εικόνων και χρωμάτων. Με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσεται η ικανότητα αντίληψης του κόσμου πιο ολοκληρωμένα – με όλη την ομορφιά και ζωντάνια του. Και στο μέλλον, χάρη στους νέους τρόπους σκέψης και τις ικανότητες του εγκέφαλου (δηλαδή χάρη στις καινούργιες συνάψεις που δημιουργεί ο εγκέφαλος μέσα από τις εικαστικές δραστηριότητες) θα βρίσκετε νέες δημιουργικές λύσεις τόσο στην εργασία όσο και στην καθημερινότητα.
  2. Η ζωγραφική προσφέρει μια πραγματική ξεκούραση και ανακούφιση στον ανήσυχο εγκέφαλο μας που βομβαρδίζεται από στρεσογόνα ερεθίσματα καθημερινά. Μας μεταφέρει μακριά από την ρουτίνα.
  3. Η ζωγραφική αναπτύσσει την αισθητική, την αντιληπτική ικανότητα και την φαντασία.
  4. Μέσα από τη ζωγραφική μπορείτε να αποκαλύψετε το δημιουργικό σας ταλέντο.Όλο και περισσότερο θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα δημιουργικά σας ταλέντα στην καθημερινή ζωή, στη δουλειά, στις σχέσεις. Παντού γίνεται πιο εύκολο να δημιουργείτε και να βρίσκετε πρωτότυπες λύσεις.
  5. Με τη ζωγραφική αναπτύσεται το δεξί εγκεφαλικό ημισφαίριο που είναι υπεύθυνο για την οπτική αντίληψη του χώρου και των χρωμάτων, τη συναισθηματική έκφραση, τη δημιουργικότητα, τη διαίσθηση, τη φαντασία, την αλλαγή, το χιούμορ, την ενσυναίσθηση και συνδέεται με τις λεγόμενες feel good ορμόνες τις ενδορφίνες.

 

β) Ρυθμός και μουσική στα κρουστά όργανα. Μελέτη και παίξιμο ρυθμών από διαφορετικές χώρες του κόσμου

  1. Η μουσική είναι ενέργεια, και ο ρυθμός καθοδηγεί τα συναισθήματα, τη διάθεση ,τον νου μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει καμία λειτουργία στο ανθρώπινο σώμα που δεν επηρεάζεται από την μουσική.Γι΄αυτό το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου, σε σύγκριση με άλλες δραστηριότητες , είναι πολύ καλή άσκηση για τον εγκέφαλο με πλήρης αποτελεσματικότητα, καθώς επηρεάζει κάθε τμήμα του εγκεφάλου και ειδικά τον οπτικό, κινητικό και ακουστικό φλοιό.
    2. Ειδικότερα η μετάδοση της ρυθμικής ενέργειας των κρουστών οργάνων στον εγκέφαλο συγχρονίζει το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου να δονούνται μαζί και δημιουργεί νέες εγκεφαλικές συνάψεις άρα κρατάει τον εγκέφαλο σε φόρμα.
    3. Όταν παίζουμε κρουστά όργανα (drumming) εκκρίνονται ενδορφίνες στον εγκέφαλο που σχετίζονται με ευφόρια και συναισθήματα χαράς και είναι ο τρόπος του οργανισμού να αντιμετωπίζει τον πόνο.
    4. Επιπλέον αυξάνεται η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων Άλφα η οποία συνδέεται με μείωση του άγχους, του πόνου και της δυσφορίας καθώς και με τη βελτίωση της λειτουργίας της μνήμης. Όταν ο εγκέφαλος αλλάζει από κύματα Βήτα (συγκέντρωση, εγρήγορση) σε κύματα Άλφα, νιώθουμε ηρεμία και χαλάρωση, παρόμοια οφέλη με τον διαλογισμό όπου η δραστηριότητα των κυμάτων Άλφα αυξάνεται επίσης.
    5. Κλινικές μελέτες έδειξαν μείωση των ορμονών του στρες στους συμμετέχοντες μετά από μια ώρα ομαδικού παιξίματος κρουστών οργάνων. Σε άλλη μελέτη, ο νευρολόγος Barry Bittman και πρόεδρος του Yamaha Music & Wellness Institute έδειξε ότι το παίξιμο κρουστών οργάνων σε ομάδα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα αυξάνει την παραγωγή των Τ λεμφοκυττάρων.
    6. Το παίξιμο κρουστών οργάνων δεν είναι μόνο μια συνεργατική και διαδραστική δραστηριότητα που προάγει τις κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες, είναι μια εξαίρετη καρδιοαγγειακή άσκηση (κινείται όλο το σώμα), βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες και τη δημιουργικότητα, είναι διασκέδαση και βοηθάει στην έκκριση των feel good ορμονών και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο στρες, στην κούραση, στην ψυχική υγεία και στη διαχείριση του χρόνιου πόνου.

 

γ) Βάζουμε την τέχνη στη ζωή μας. Επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις,     συναυλίες, συμμετοχή σε συζητήσεις και διαλέξεις.

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι νιώθουν πιο ευτυχισμένοι όταν επενδύουν σε εμπειρίες παρά σε υλικά αγαθά αφού οι εμπειρίες δημιουργούν αξέχαστες αναμνήσεις και ανοίγουν νέους ορίζοντες. Έτσι οι επισκέψεις σε μουσεία, εκθέσεις, μνημεία και συναυλίες όχι μόνο επιμορφώνουν, αλλά γίνονται και ουσιαστικό κομμάτι της ταυτότητας μας.
Συμμετέχοντας στις επισκέψεις «Βάζουμε την τέχνη στη ζωή μας»:

  • Διευρύνουμε την αντίληψη μας και την αισθητική μας
  • Βιώνουμε θετικές κοινωνικές εμπειρίες και μοιραζόμαστε τις απόψεις μας με άλλους ανθρώπους
  • Αναπτύσσουμε τις γνωστικές και πνευματικές μας ικανότητες
  • Παίρνουμε μια ανάσα από το στρες της καθημερινότητας
  • Τα καινούργια βιώματα μπορεί να είναι πηγή έμπνευσης και νοήματος
  • Βιώνουμε ευχάριστα συναισθήματα όπως αισιοδοξία, ελπίδα και ικανοποίηση

Οι καθηγητές σας:

«Βάζουμε την τέχνη στη ζωή μας» Λουντμίλα Χρίντσενκο – Ευσταθιάδου, καλλιτεχνική διευθύντρια της MaLou Art Consulting & Gallery, ιστορικός τέχνης, συγγραφέας, μουσικός.

Ζωγραφική- Κωνσταντίνος Μίχαλος, πτυχιούχος της ΑΣΚΤ, καθηγητής ζωγραφικής στο Κέντρο Τέχνης & Ψυχοθεραπίας και στο Εργαστήρι Τέχνης  Χαλκίδας.

Ρυθμός και Μουσική –Αλέκος Χρηστίδης, κορυφαίος κρουστός στην ΚΟΑ και διμιουργός πολλων πρωτότυπων μουσικών project στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνων και Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Σταύρου Νίαρχου και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Μαθήματα: Ζωγραφική                     4 φορές το μήνα

Ρυθμός και μουσική     2φορές το μήνα

«Βάζουμε την τέχνη στη ζωή μας»  1 φορά το μήνα.

Οι εγγραφές  από 10 ως 25 Σεπτεμβρίου 2018

e-mail: malouart.collections@gmail.com κιν. 6956 203620 ΜάΪγια Χρηστίδου

Leave a Reply